• Valentín

          • Sviatok svätého Valentína nie je len sviatkom zamilovaných, ale aj sviatkom priateľstva. Februárový Valentín sa stal v našej škole tradíciou. Patrí k nemu neodmysliteľne aj valentínska pošta, ktorá nesmela chýbať ani tento rok. Každý mal možnosť potešiť niekoho blízkeho a napísať mu pár milých slov. Valentíniek nám z roka na rok pribúda, čomu sa veľmi tešíme. Všetkým obdarovaným vyčarili úsmev na tvári a spríjemnili deň.Sviatok svätého Valentína nie je len sviatkom zamilovaných, ale aj sviatkom priateľstva. Februárový Valentín sa stal v našej škole tradíciou. Patrí k nemu neodmysliteľne aj valentínska pošta, ktorá nesmela chýbať ani tento rok. Každý mal možnosť potešiť niekoho blízkeho a napísať mu pár milých slov. Valentíniek nám z roka na rok pribúda, čomu sa veľmi tešíme. Všetkým obdarovaným vyčarili úsmev na tvári a spríjemnili deň.

                                                                                                                                              J.R.

          • Workshop zameraný na finančnú gramotnosť

          • V stredu 22.2.2023 sa traja žiaci 9.ročníka zúčastnili workshopu a reprezentovali našu školu  na Strednej odbornej škole ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove. Workshop bol zameraný na získanie informácií a kompetencií v oblasti finančnej gramotnosti. Tohtoročnou témou workshopu bola inflácia. Po ukončení prednášky deväť deviatackých tímov z rôznych škôl  vypracovávalo test. Naši žiaci sa umiestnili na 4.mieste.

                                                                                                                                                 A.M

             

          • Beseda s historikom

          • Žiaci 7. a 8. ročníka našej školy  sa v tomto týždni zúčastnili besedy s archeológom, historikom Mgr. Petrom Harčarom. Dozvedeli sa množstvo historicky cenných dejinných udalostí z histórie Bardejova, zároveň si mohli obzrieť výrobky dobovej keramiky. Boli veľmi vnímavým publikom.

            Ďakujeme za pútavú besedu.                                  M.L.

             

          • Spolupráca s CPP

          • Dňa 17. februára sa  na našej škole uskutočnili aktivity s pracovníčkami CPP. Najmladší prváci  si porozprávali o tom, čo je slušné správanie a prečo je slušnosť dôležitá.                                         ,,Kyberšikanovanie, násilie a šikanovanie v školách“- téma, o ktorej počúvame dennodenne v médiách a tak dôležitosť zohrala aj medzi žiakmi v 5. a 6. ročníku. Nenaplnené očakávanie, neúspech a ťažkosti, sú témy, s ktorými dnešní mladí ľudia zvádzajú boj a neraz nevedia ako ďalej. O tom ako zvládať náročné situácie si spoločne so sociálnou pedagogičkou prediskutovali  deviataci.

            Pracovníčkam CPP ďakujeme za ochotu a čas venovaný našim žiakom pri realizovaní zaujímavých aktivít.

                                                                                                                                              I.S.

             

          • Biologická olympiáda - 2023

          • Žiak 8. ročníka  Frederik Hanko sa zúčastnil 14. februára 2023 okresného kola biologickej olympiády kategórie C  (projektová časť)  pod vedením p.učiteľky Ing. Evy Majorošovej a získal 1. miesto. Blahoželáme  a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy . Držíme palce v krajskom kole.                                                          

                                                                                                                                M.L.

          • Založ si banku – projekt na hodine matematiky

          • V rámci vyučovania matematiky a samostatnej práce doma riešili žiaci 7. ročníka projekt, ktorého cieľom bolo aplikovať poznatky z matematiky a rozvíjať finančnú gramotnosť. Žiaci pracovali v malých skupinách, kde kooperatívnou činnosťou vytvárali vlastné banky.  Navrhli a výtvarne spracovali meno a logo banky (Hodbank, FBanka a Cryptobanka), produkty banky (za akých podmienok bude požičiavať peniaze a za akých podmienok si budú u nej môcť klienti ukladať peniaze), reklamnú kampaň v podobe letákov, rôznych propagačných materiálov, vizitiek a bankomatov. Súčasťou projektu bola aj záverečná prezentácia celého pracovného tímu s využitím digitálnych prezentačných nástrojov.

                                                                                   A.M.

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády v Bardejove

          • Dňa 8. februára 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády.

            V kategórii C (žiaci 9. ročníka) žiačka Veronika Zoľaková bola úspešná riešiteľka olympiády a  získala 7. miesto z počtu 19 zúčastnených, žiačka Nina Balogová v kategórii D (žiaci 8. ročníka) získala 13. miesto z počtu 15 zúčastnených  a žiačka Sofia Jackaninová v kategórii E (žiaci 7. ročníka) získala 2.miesto a postupuje na krajské kolo Dejepisnej olympiády. Úspešným riešiteľkám blahoželáme!

                                                                                                                    J.K.

          • Zimné radovánky 2023

          • Slnečné lúče vylákali aj deti našej ZŠ spolu s pani vychovávateľkami a učiteľkami do zimnej prírody, kde si plnými dúškami počas celého týždňa vychutnávali nádherné slnečné počasie a zažili veselú sánkovačku či vychádzku do blízkeho okolia.

                                                                                     T.G.

          • Deň bezpečného internetu

          • Pri príležitosti dňa bezpečného internetu, ktorým je tohto roku 07. február 2023 prinášame niekoľko nasledujúcich rád pre rodičov o problematike bezpečného internetu a kyberšikanovaní:

             

            • Nemalo by sa stať, že internetová komunikácia dieťaťu nahradí osobnú komunikáciu a stretnutia s jeho kamarátmi.
            • Kvôli internetu by dieťa nemalo zanedbávať školu a svoje povinnosti.
            • Rodičia aj dieťa by mali mať pod kontrolou čas strávený na internete a tento primerane zadeliť medzi učenie, športovanie alebo iné voľnočasové aktivity.
            • Dieťa by malo pochopiť a uvedomiť si, že nie všetky informácie na internete sú vždy pravdivé.
            • Je dôležité, aby dieťa chápalo, že ak ho internetová komunikácia privádza do rozpakov alebo sa pri nej cíti trápne, túto komunikáciu má okamžite zastaviť a viac na ňu nereagovať.
            • Rodičia by mali svojim deťom vysvetliť, že je nebezpečné na internete uverejňovať svoje osobné údaje, a to meno, priezvisko, dátum narodenia, adresu a telefónne číslo.
            • Ďalej by rodičia mali svojim deťom vysvetliť, aby sa vyhýbali internetovej komunikácii s neznámou osobou.
            • Taktiež je potrebné, aby rodičia svoje deti upozornili, aby cez webkameru komunikovali len s osobami, ktoré osobne a dobre poznajú, inak by ju nemali používať alebo by ju mali vhodným spôsobom prekryť, napríklad odnímateľnou nálepkou.
            • Zároveň by rodičia mali deti upozorniť aj na to, aby fotografie, na ktorých je dieťa iba v plavkách, spodnej bielizni alebo bez odevu nezverejňovali na internete, ani ich neposielali žiadnym osobám.
            • S dieťaťom by mali mať rodičia vybudovanú dôveru, aby v prípade, že ho niekto na internete alebo cez SMS zastrašuje, posiela mu nenávistné správy alebo ho inak obťažuje, hľadalo pomoc u rodičov.
            • Ak je dieťa obeťou kyberšikanovania, samo túto situáciu nezvládne, preto je nutné, aby sa s týmto problémom dieťa čím skôr obrátilo na rodičov, pedagóga alebo inú dospelú osobu a spoločne aj v súčinnosti so školou, ak sa toto kyberšikanovanie  odohráva medzi spolužiakmi, riešili túto situáciu.
            • Ak sa niekto dieťaťu vyhráža na internete smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou, môže byť toto konanie kvalifikované ako trestný čin Nebezpečné vyhrážanie podľa § 360 ods. 1, ods. 2 písm. b) Trestného zákona.
            • Ak je dieťa na internete inou osobou nútené, napríklad zaslaním fotografie intímnej povahy, môže byť toto konanie kvalifikované ako trestný čin Nátlak podľa § 192 ods. 1, ods. 2 písm. b) Trestného zákona.
            • Ak niekto dieťa kontaktuje prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, proti jeho vôli a podstatným spôsobom zhorší kvalitu jeho života, môže byť toto konanie kvalifikované ako trestný čin Nebezpečné prenasledovanie podľa § 360a ods. 1 písm. c), e), ods. 2 písm. a, d) Trestného zákona.
            • Ak je dieťa na internete inou osobou ohovárané, osočované alebo zosmiešňované a v dôsledku toho utrpí vážnu ujmu, napríklad pokus o samovraždu, môže byť toto konanie kvalifikované ako trestný čin Ohováranie podľa § 373 ods. 1, ods. 2 písm. c) Trestného zákona.
            • Ak je dieťa na internete dlhodobo inou osobou ponižované, zastrašované alebo niekto neoprávnene koná v jeho mene alebo dlhodobo inak obťažuje, môže byť toto konanie kvalifikované ako trestný čin nebezpečného elektronického obťažovania podľa § 360b ods. 1 písm. a), b), ods. 2 písm. a) Trestného zákona, rovnako aj ak niekto neoprávnene zverejní alebo sprístupní tretej osobe obrazový, zvukový alebo obrazovo-zvukový záznam jeho prejavu osobnej povahy.

             

            Na záver je potrebné dodať, že v dnešnej online dobe, je nutné, aby rodičia svojim deťom a ich aktivitám na internete venovali zvýšenú pozornosť a zároveň si s nimi budovali dôveru, aby sa im dieťa nebálo zdôveriť o tom, že je mu na internete ubližované a zdôrazniť mu, že v prípade, ak sa ocitne v situácii, kedy potrebuje poradiť, ale nenaberie odvahu a nezveria sa rodičom, môžu zavolať na bezplatnú anonymnú Linku Detskej istoty 116 111, prípadne napísať na webovú stránku www.viacakonick.sk , kde mu poradia aj s problémom kyberšikanovania.

             

            OR PZ v Bardejove

          • Karneval

          • Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov do Popolcovej stredy počas, ktorých prevláda veselá zábava. Po dlhšej prestávke sa dňa 03. 02. 2023 hlavná chodba Základnej školy v Kružlove zmenila na čarovné miesto víl, anjelikov, kráľov, lienok, futbalistov, pirátov a rôznych karnevalových masiek, ktoré boli rozmanité a originálne.

             Na úvod karnevalu nás všetkých privítala pani riaditeľka Mgr. Mária Lazorová.  Nasledovalo predstavovanie karnevalových masiek, ktoré skončilo dlho očakávaným vyhodnotením, ktoré zároveň bolo začiatkom zábavy, tanca a spevu.  Neodmysliteľnou súčasťou karnevalu boli rôzne súťaže, ako napr. stoličkový tanec.

            Z fašiangového karnevalu sme všetci odchádzali spokojní a plní zážitkov. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k usporiadaniu tohtoročného karnevalu, zároveň si želáme, aby sme sa o rok stretli znova.

                                                                                                                                                                      D.L.

          • Lyžiarsky výcvik – 2023

          • Prvý polrok žiaci 7. ročníka zavŕšili lyžiarskym výcvikom v stredisku Ranč Regetovka. Veľmi dobré  snehové podmienky a prístup personálu prispeli k zdarnému priebehu. Všetci žiaci zvládli základy  alpskej lyžiarskej techniky a odchádzali s pocitom dobre vykonanej práce.

                                                                                                                                                                                     ĽR