• Lyžiarsky výcvik - 2020

          •  

            Žiaci 7. ročníka úspešne absolvovali základný lyžiarsky výcvik  v termíne od 10.2. – 14.2.2020.  Stredisko v Ľubovnianskych kúpeľoch poskytlo príjemné ubytovacie, stravovacie aj rekreačné služby. Tešíme sa, že do rodiny lyžiarov pribudli ďalší členovia.

             

            Športu zdar!                                                                                                                                                         /LR/

             

             

             

          • Bedminton žiakov a žiačok ZŠ

          •  

            Dva dni sa bardejovská bedmintonová hala tešila z mladých hráčov,  ktorí si prišli zmerať svoje herné zručnosti a schopnosti. Okresného kola, ktoré organizovala ZŠ Kurima sa zúčastnili aj žiaci našej školy, a to: L. Kost, J. Bučko, D. Lindnerová a N. Rohaľová. Počet bodov získaných za dvojhry a štvorhru im zaručil pekné 3. miesta. Blahoželáme.                                                                                                                       /LR/

             

          • Karneval

          •  

            K obľúbeným podujatiam v našej škole neodmysliteľne patrí aj karneval. Pekne vyzdobená chodba sa premenila na tanečný parket s mnohými rozprávkovými bytosťami. K príjemnej karnevalovej nálade nechýbala dobrá hudba, tanec a súťaže. Všetky masky boli odmenené vecnými cenami a sladkosťou. Žiaci prvého stupňa prežili dopoludnie plné radosti a skvelej nálady.

             

                                                                                                                                            /JL/

             

             

             

          • Pasovanie prvákov

          •  

            „Do školy sa teším, teším, už ma to tam ťahá....“ spieva Miro Jaroš v pesničke. A takto si spievali aj naši prváci. V  triede prvého ročníka, 24.1.2020, boli triednou pani učiteľkou pred zrakmi pani riaditeľky, rodičov, učiteliek, pasovaní veľkou, žltou ceruzkou za ozajstných prvákov. V súťažiach ukázali svoju šikovnosť, rýchlosť, bystrosť. Sľúbili, že prvácku prísahu do písmenka dodržiavať budú. Pasovaní a odmenení pamätným listom, šerpou a knihou Danka a Janka, odchádzali naši prváci so slovami pesničky „ do školy sa teším, teším....“. Veríme, že do školy sa tešiť stále budú naši najmladší žiaci školy. 

             

                                                                                                                                                                                   ĽBR

             

          • Vplyv COCA-COLY na organizmus človeka

          •                               

            Piť, či nepiť?

             

            Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt voda s citronom Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt voda s citronomV tomto školskom roku sa realizoval na našej škole výskum týkajúci sa pitia a vplyvu sladených nápojov na organizmus žiakov. Bližšie sme sa zamerali na pitie coca-coly a energetických nápojov u žiakov druhého stupňa.

            Hlavným cieľom projektu bolo v praxi overiť informácie odborníkov o vplyve Coca-coly na ľudský organizmus u žiakov Základnej školy v Kružlove.

            Čo by ste mali vedieť o dianí v  ľudskom organizme po vypití plechovky Coca-coly:

            • Po prvých 10 minútach sa do tela dostáva 10 lyžičiek cukru, ktoré obsahuje jedna plechovka (100 % odporúčanej dennej dávky). Normálna reakcia organizmu by bola taká, že vyvracia nápoj, ale tomu zabraňuje kyselina fosforečná, znižujúca sladkú chuť a prispievajúca k udržaniu tekutiny v žalúdku.
            • Po 20 minútach hladina cukru v krvi dosahuje vrchol, telo na to reaguje vyplaveným nadbytkom hormónu inzulínu. Pečeň začína cukor premieňať na tuk.
            • Po 40 minútach je kofeín absorbovaný, zorničky sa rozširujú, krvný tlak stúpa.
            • Po 45 minútach ľudský organizmus zvyšuje produkciu dopamínu, ktorý stimuluje nervové receptory v mozgu – nazývané tiež ako „centrum slasti“.
            • Po 65 minútach Cola-cola pôsobí močopudne - kvôli kofeínu. To spôsobuje, že človek vylúči naviazaný vápnik, horčík a zinok. Spoločne s nimi odchádza z tela i sodík, voda a ďalšie elektrolyty.

            Zistenia z výskumu:

            • U väčšiny testovaných žiakov došlo po 40 minútach k zvýšeniu krvného tlaku.
            • Coca-colu pije aspoň raz za mesiac  45% žiakov.
            • Coca-colu pije aspoň raz za týždeň 16% žiakov.
            • Energetické nápoje pije aspoň raz za týždeň 5% žiakov.

                                                                                                                                     Miriam Mokrišová, 9.ročník    

          • Mikuláš

          •  

            Predzvesťou vianočných sviatkov býva každý rok Mikuláš. Vždy prichádza s dobrou náladou a košom plným darčekov. Jeho príchod s veľkou radosťou očakávali aj naši žiaci. Obdaroval ich sladkosťami a vyčaril úsmev na ich tvárach. Za darčeky mu poďakovali básničkami, koledami a pesničkami.                                                                                            (JL)

             

          • Stretnutie s príslušníkmi polície

          •  

            V uplynulých dňoch sa žiaci 1. až 4. ročníka zúčastnili besedy s príslušníkmi polície.

             

            Žiakom zábavnou formou priblížili svoju prácu, ukázali akú policajnú výzbroj a výstroj pri nej používajú. Veľkú radosť však mali z toho, že si mohli vyskúšať vysielačku a sadnúť si do policajného auta. Beseda bola zaujímavá, žiaci mali množstvo otázok na prácu, ktorú policajti vykonávajú.

             

                                                                                                     JL

             

          • Koncert Martina Krausza

          •  

            Viac ako hodinu trvajúci koncert bývalého superstaristu Martina Krausza bol nabitý dobrou náladou, spevom, tancom  a osobnými skúsenosťami zo života speváka.  Počas koncertu sa predviedli aj naši žiaci. Mnohí z nich sa nechali vtiahnuť inštruktorkou zumby  (Martinovou manželkou ) do tanečných kreácií a telocvičňa bola zrazu  plná vynikajúcej atmosféry. Ďakujeme za príjemné chvíle a hodnotný  umelecký zážitok.

             

                                                                                                                                                 M.L.

             

          • Pozdrav pre dôchodcov

          •  

            Pri príležitosti „Mesiaca úcty k starším“ sa aj  naši žiaci pripojili k  účinkujúcim krátkym kultúrnym programom.                                                                                                       (LR)

             

          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľka Základnej školy Kružlov, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka udeľuje  od 10.12. – 13.12.2019  riaditeľské voľno    žiakom 1. – 4. ročníka   z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov.Vo vyučovaní sa bude pokračovať 16.12.2019  (pondelok). V tieto dni sú žiaci 1. - 4. roč. odhlásení z obeda. V čase voľna nebude v prevádzke ani ŠKD.             

                                                                                                    Mgr. Mária Lazorová, riaditeľka školy

          • Komparo

          •  

             

             

            V tomto školskom roku sa žiaci 9. ročníka zapojili do riešenia Kompara, ktoré sa uskutočnilo dňa 14. 11 2019. Žiaci si mohli overiť svoje vedomosti, zručnosti a časové rozloženie riešenia úloh   zo slovenského jazyka a  literatúry a  matematiky. Získané poznatky budú kladným prínosom pre žiakov a  učiteľov pri príprave a počas priebehu  celoslovenského testovania deviatakov, ktoré sa uskutoční 1. apríla 2020.

             

            (A.M.)

             

          • Aha! Krásna matematika - výstava

          •  

            Dňa 8.11.2019 sa žiaci Základnej školy v Kružlove zúčastnili medzinárodnej interaktívnej výstavy „Aha! Krásna matematika“ , ktorá prebiehala v Prešove.

            Počas prehliadky sme mali možnosť nahliadnuť do rôznych zákutí a tajomstiev matematiky. Dvadsaťpäť tematicky zameraných stanovíšť ponúklo dostatočný priestor na získanie a overenie mnohých poznatkov a matematických zákonov. Niektoré inštrukcie boli v poľskom jazyku, nakoľko výstava bola zapožičaná z vedeckého centra Hevelianum, ktoré sa nachádza v poľskom meste Gdaňsk a je doplnená exponátmi z Univerzity v nemeckom Trieri. Z pohľadu aritmetiky sme sa presvedčili o potrebnosti zachovávať  poradie jednotlivých počtových operácii, manipulovali sme s rôznymi modelmi zlomkov a riešili náročné aritmetické hlavolamy. Pomocou drevených skladačiek sme overili  platnosť Pytagorovej vety, manipulatívnou činnosťou, založenou na meraní obvodu kruhu a jeho priemeru, sme určovali hodnotu Ludolfovho čísla s rôznou presnosťou. Geometrické zrkadla nám zase pomohli lepšie vidieť do problematiky osovej súmernosti. Potrápili nás aj stanovištia, kde sme riešili úlohy z kombinatoriky a z počtu pravdepodobnosti. Nechýbali ani problémy, ktoré bolo potrebné vyriešiť jedným ťahom, či známy geometrický hlavolam Tangram.

            Výstava ponúkla množstvo námetov na spestrenie vyučovania matematiky, žiakom nové dimenzie poznatkov, ale hlavne ukázala, že matematika môže byť naozaj krásna a zábavná.

             

            Alžbeta Mokrišová, učiteľka matematiky zo Základnej školy v Kružlove

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 2019/2020

          •  

            Dňa 24. 10. 2019 sa v priestoroch Základnej školy v Kružlove uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Naši „olympionici“, žiaci 8. a 9. ročníka,  v  nej dokazovali svoje znalosti slovenského jazyka a literatúry, tvorili texty a rečnícke prejavy, ktoré adresovali prítomným žiakom a odbornej porote. Aj takýmto spôsobom si prehlbovali, rozširovali a upevňovali svoje komunikačné zručnosti a prejavili svoje tvorivé schopnosti. Na treťom mieste sa umiestnila Miriam Mokrišová, žiačka 9. ročníka, druhé miesto obsadila Karolína Steranková, žiačka 8. ročníka.  Víťazom sa stal Ján Šemicer, žiak 9. ročníka.                                                                                           (IO)

             

          • Pokyny k testovaniu T5 v šk. roku 2019/2020

          •  

            Testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ (Testovanie 5-2019 alebo T5-2019) sa uskutoční

            20. novembra 2019 (streda)

             

            na všetkých ZŠ SR z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra a maďarský jazyk a literatúra. Na testovaní sa zúčastnia žiaci 5. ročníka ZŠ, vrátane žiakov so ŠVVP, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

             

            Organizátor:

             

            Za prípravu a metodické riadenie priebehu testovania zodpovedá NÚCEM. Za organizačné zabezpečenie testovania zodpovedá riaditeľ školy. Kontrolu objektivity testovania vykonajú zamestnanci ŠŠI a OŠ OÚ. S cieľom zvýšiť objektivitu priebehu testovania riaditelia ZŠ na základe poverenia OŠ OÚ poveria úlohou externého dozoru pedagogických zamestnancov iných ZŠ.

             

            Ciele testovania:

             

            Cieľom Testovania 5 je vstupné hodnotenie žiackych vedomostí a zručností na začiatku vzdelávacieho stupňa ISCED 2. Testovanie 5 poskytne školám spätnú väzbu, ako sú žiaci pripravení na prechod z ISCED 1 na vzdelávací stupeň ISCED 2 a zároveň bude vstupnou informáciou pre učiteľov na stupni ISCED 2 na zlepšovanie ich vzdelávania a skvalitňovanie výchovno-vyučovacieho procesu. Slúži aj na monitorovanie stavu vedomostí a zručností žiakov pri výstupe z ISCED 1 v celoštátnom meradle. Testovanie 5 zároveň slúži ako vstupné testovanie pre meranie pridanej hodnoty vo vzdelávaní na druhom stupni ZŠ.

             

            Kognitívne úrovne :

             

            Matematika

             

            1.                Zapamätanie– uložiť a vybaviť si vedomosti z dlhodobej pamäti

             

            2.                Porozumenie – konštruovať význam na základe informácií získaných prostredníctvom ústneho, písomného alebo grafického vyjadrenia

             

            3.                Aplikácia – realizovať a použiť určitý postup v danej situácii

             

            4.                Analýza – rozložiť celok na časti a určiť, aký je vzájomný vzťah častí, ktoré časti k sebe patria, aká je ich celková štruktúra a aký majú účel

             

            5.                Hodnotenie – posúdiť podľa daných kritérií

             

            Slovenský jazyk a literatúra

             

            1.                Zapamätanie – poznávanie a rozpoznávanie, vybavovanie

             

            2.                Porozumenie – interpretácia, usudzovanie, porovnávanie, dedukcia, vysvetľovanie, dokazovanie

             

            3.                Aplikácia – postupu na riešenie problému, implementácia

             

            4.                Analýza – rozlišovanie, usporiadanie, prisudzovanie

             

            5.                Hodnotenie – určovanie, vyvodzovanie

             

            Vzdelávací obsah :

             

            Matematika 

             

            1.                Čísla, premenné a počtové výkony s číslami 

             

            2.                Postupnosti, vzťahy, funkcie, tabuľky, diagramy 

             

            3.                Geometria a meranie 

             

            4.                Kombinatorika, pravdepodobnosť, štatistika 

             

            5.                Logika, odôvodnenie, dôkazy 

             

            6.                Kontext reálneho života 

             

            7.                Matematický kontext

             

            Slovenský jazyk a literatúra

             

            1.                Jazyk a komunikácia

             

            2.                Komunikácia a sloh 

             

            3.                Čítanie a literatúra

             

            4.                Úlohy na čítanie s porozumením

             

            Čas riešenia testov:

             

            Matematika- 60 minút

             

            Slovenský jazyk a literatúra- 60 minút

             

            Počet testových úloh:

             

            Matematika- 30 testových úloh

             

            Slovenský jazyk a literatúra- 30 testových úloh

             

            Forma testových úloh:

             

            papierová

             

            Matematika- úlohy s krátkou číselnou odpoveďou - 20 úloh, úlohy s výberom odpovede z možností A,B,C,D, z ktorých je vždy iba jedna správna - 10 úloh

             

            Slovenský jazyk a literatúra- úlohy s výberom odpovede z možností A,B,C,D, z ktorých je vždy iba jedna správna - 20 úloh, úlohy s krátkou odpoveďou - 10 úloh

             

            Príprava na T5-2019:

             

            Žiaci absolvujú elektronické testy vhodné na prípravu na T5-2019 zo všetkých testovaných predmetov.

             

            Riaditeľské voľno:

             

            20. novembra 2019 (streda)- len pre žiakov 2. stupňa.

             

            Dôvod: Z organizačných dôvodov súvisiacich s testovaním žiakov  5. ročníka T 5 – 2019. 

             

             

             

            Organizácia testovania:

             

            Viac informácií nájdete na www.nucem.sk

             

            Všetkým piatakom prajeme pri testovaní veľa šťastia !      

             

                                                                                                                Mgr. Ľudmila Rohaľová
                                                                                                           koordinátor testovania T5- 2019

             

             

             

          • Beh Radničným námestím

          •  

            Dňa 14.10.2019 sa žiaci našej školy zúčastnili 25. ročníka Behu Radničným námestím,  ktorý organizuje Spojená škola J. Henischa Bardejov.

             

             

             

          • Európsky týždeň športu 2019

          •  

            Aj v tomto roku sme sa aktívne zapojili  do Európskeho týždňa športu. „Beh zdravia“ bol malou bodkou za aktivity počas týždňa. Žiaci sa mohli zapojiť do rôznych pohybových aktivít, súťaží či turnajov. Nebolo porazených, lebo každý zvíťazil  nad svojou pohodlnosťou.                                                  LR

                                                                                                                          

          • Oznam

          • Slávnostné otvorenie školského roka

             

            Riaditeľstvo ZŠ v Kružlove oznamuje žiakom ZŠ  a rodičom, že slávnostné otvorenie šk. r. 2019/20 sa uskutoční 2.9.2019 o 8.30 v telocvični ZŠ.

            Žiadame žiakov, aby si už aj prvý deň doniesli do školy prezuvky.

            Prevádzka v ŠKD začína 3. 9. 2019 (utorok).

            Stravovanie žiakov školy od 3. 9. 2019.

                                                                                                                                             

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2018/2019

          • Prajeme Vám príjemné prežitie letných prázdnin a tešíme sa na Vás 2. septembra 2019.

                                                                                   LR